Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jak zrobić lukier

print Drukuj
Jak zrobić lukier

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

9 ocen

Lukier jest świetny do ozdabiania różnych ciast i tortów. Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny. Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu. Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier. Oto przepis.

składniki
  • cukier puder - 80 dag
  • glukoza - 3 łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • gorąca woda - 50 ml

 

sposób przygotowania

Jak zrobić taki lukier?

  1. Do szklanki nalewamy ok. 50 ml gorącej wody.
  2. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i starannie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Dodajemy glukozę i dalej mieszamy.
  4. Na stolnicę wysypujemy ok. 3 szklanki cukru pudru i stopniowo wlewamy żelatynę.
  5. Mieszamy, a kiedy już złapie troszkę cukru pudru, to zaczynamy zagniatać dosypując cukier puder.
  6. Masa powinna wchłonąć cały przygotowany cukier puder.

Lukier plastyczny możesz zabarwić za pomocą spożywczych barwników, albo syropów owocowych. Zapewniam Cię, że Twoje wypieki staną się wyjątkowe. Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!