Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.

składniki
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do formy
  • migdały i plasterki pomarańczy - do dekoracji
sposób przygotowania

Mazurek pomarańczowy - klasyczny przepis

  1. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, wbijamy żółtko, dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i całość zagniatamy. Zagniecione i uformowane w kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
  2. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem i formujemy brzeg. 
  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st przez 15 min.
  4. Dokładnie sparzone pomarańcze i cytryny oczyszczamy z pestek i wraz ze skórką mielimy w maszynce.
  5. Zmieloną masę wkładamy do rondelka, dodajemy resztę cukru, 1/2 szklanki wody i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Ciepłą masę rozkładamy na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie dekorujemy migdałami i plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!