Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

print Drukuj
Naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Gdy najdzie kogoś ochota na naleśniki ze szpinakiem, to nie ma co się zastanawiać, tylko naleśniki ze szpinakiem trzeba przygotować. Szybko się je robi, a smakują doskonale. Przepis na naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem mam przećwiczony i sprawdzony, gdyż średnio co 2 tygodnie muszę je robić.:)

składniki
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • szczypta soli
  • skórka słoniny
  • farsz:
  • 300 gram mrożonego szpinaku (można użyć świeżego)
  • starty żółty ser 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
sposób przygotowania

Naleśniki ze szpinakiem można robić cały rok, bo nie dość, ze świeży szpinak jest prawie wszędzie dostępny, to mamy jeszcze szpinak mrożony, który też się nadaje doskonale.

  1. Ciasto naleśnikowe to podstawa: mieszamy jajka, mąkę, mleko, szczypta soli, najlepiej mikserem - najszybciej. Dodajemy wodę, dzięki temu naleśniki będą bardziej kruche. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, ja lubię dosyć rzadkie.
  2. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy dokładnie skórką słoniny, żeby ją natłuścić.
  3. Smażymy naleśniki, nalewając ciasto łyżką wazową, najpierw z jednej, a potem, gdy ciasto będzie suche, z drugiej. Przed nalaniem kolejnej łyżki warto zamieszać ciasto, dzięki temu mąka nie opadnie na dno.
  4. Gdy mamy już naleśniki, trzeba zatroszczyć się o farsz:
    rozgrzewamy patelnię, na oleju podduszamy rozmrożony szpinak, jeśli używamy świeżego szpinaku to siekamy go i na patelnię. Dorzucamy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy, aż szpinak będzie miękki. Można podlać wody, gdyby wyparowała.
  5. Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rurki. Gdy ktoś chce, moze podsmażyć.
  6. Naleśniki ze szpinakiem gotowe.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!