Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Polędwiczki wieprzowe w żurawinie

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe w żurawinie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.

składniki
  • Polędwiczki wieprzowe (najlepiej chude) 400 g
  • Żurawina suszona 15 g
  • Czerwona cebula 200 g
  • Olej rzepakowy 30 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Tymianek (świeży) 1 łyżka
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól morska do smaku (odrobina)
sposób przygotowania

A oto jak krok po kroku przygotować polędwiczki wieprzowe w żurawinie

  1. Polędwiczki umyć pod bieżącą wodą i usunąć widoczny tłuszcz
  2. Następnie mięso pokroić w kostkę i doprawić: lekko posolić, posypać pieprzem - dokładnie wymieszać
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiażdżony czosnek i mięso
  4. Po 2-3 minutach podlać niewielką ilością wody
  5. Dodać żurawinę, cebulę i czosnek i dusić, często mieszając, aż mięso będzie miękkie - w razie potrzeby podlać wodą
  6. Gotowe danie posypać listkami świeżego tymianku

Gotowe :)


print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!