Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Polędwiczki wieprzowe są uważane za najlepszą część tuszy wieprzowej. Z polędwiczek wieprzowych powstają soczyste, delikatne i smaczne pieczenie. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe można wykorzystać jako porcję mięsa na obiad, ale równie świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek na drugie śniadanie. Polecam polędwiczki wieprzowe z jabłkami!

składniki
  • Polędwiczka wieprzowa 450 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Jabłko 1 sztuka
  • Mąka 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki oliwy
sposób przygotowania

A teraz przepis na polędwiczki wieprzowe z jabłkami

  1. Polędwiczkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć ziołami i natrzeć czosnkiem
  2. Obmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron
  3. Osypać ziołami prowansalskimi, wlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości
  4. Wyparowany sos uzupełniać wodą
  5. Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane, poszatkowane jabłko  (gniazda nasienne wydrążyć) - całość poddusić razem do miękkości
  6. Gdy mięso będzie miękkie, sos zmiksować na gładko

Polędwiczki wyłożyć na półmisku, pokroić w skośne plastry, a sos przelać do sosjerki.

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!