Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

print Drukuj
Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6

22 ocen

Sernik na zimno… Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Sernik na zimno z serków homogenizowanych - uwielbiałam go. Czasami mama dodawała do sernika owoce - w zależności od sezonu: truskawki, maliny, jagody. Czasami robiła sernik na zimno z samymi galaretkami. Sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych polecam bardzo serdecznie.

składniki
  • 700 g serka homogenizowanego typu "Danio"
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • puszka brzoskwiń
  • herbatniki lub biszkopt
sposób przygotowania

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z dodatkiem brzoskwiń:

  1. Dno tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami lub herbatnikami. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy jest już sztywna, dodajemy serki homogenizowane i delikatnie mieszamy.
  2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (4-5 łyżek), mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie żelatynę ostrożnie wlewamy do masy serowej i wszystko razem mieszamy.
  3. Masę wykładamy na herbatniki. Dodajemy brzoskwinie.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już tężeć, przekładamy ją na sernik.
  5. Gotowy sernik na zimno chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!