Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Chipsy z jarmużu

print Drukuj
Chipsy z jarmużu

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowe chipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!

składniki
  • Jarmuż kilka liści ok. 300 g
  • Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki, 30g
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Cynamon szczypta
sposób przygotowania

Szybki i prosty przepis na chipsy z jarmużu:

  1. Jarmuż umyć i osuszyć.
  2. Usunąć twardą łodygę, a liście podzielić na kawałki.
  3. W misce wymieszać olej z przyprawami.
  4. Kawałki jarmużu wymieszać dokładnie z olejem tak, aby pokrył on każdy liść.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jarmuż.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 6-8 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone.

Jeżeli chcemy uzyskać serowy posmak polecam dodać dezaktywowane płatki drożdżowe, smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!