Zupę gulaszową z fasolą i papryką przyrządzam już od lat. Nie ukrywam, że zupa gulaszowa cieszy się szczególnym zainteresowaniem domowników, kiedy nastają pierwsze chłody. Zanim będziemy skazani na mrożonki korzystam z bogactwa warzyw gotując zupę gulaszową z fasolą i papryką.
Zupa gulaszowa nie jest lekką potrawą na lunch, ale dla mnie, to królowa zup. Moja ulubiona zupa gulaszowa jest gęsta i aromatyczna. Świetnie przyprawiona, pełna warzyw i miękkich kawałków mięsa jest popisową potrawą w mojej męskiej kuchni.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Rosół z dodatkiem makaronu zawsze odkąd sięgam pamięcią gości na moim stole w niedzielę. Rosół kojarzony jest jako wykwintna i świąteczna zupa, w zasadzie nie wiadomo dlaczego. Niemniej jednak w zasadzie nie znam nikogo, kto takiej zupy jak rosół nie kojarzy z niedzielą. Oto rosół przepis niedzielny :)
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.
Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą. Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Wystarczy skupić się na oczyszczeniu i pokrojeniu jarzyn a następnie właściwym umieszczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i w końcu zapiekaniu. Cukinia zapiekana z serem na pewno będzie smakować.
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Szukasz nietuzinkowego przepisu na zdrową porcję mięsa na obiad? Zatem służę przepisem na indyka faszerowanego szpinakiem i pomidorami. Z indykiem faszerowanym szpinakiem i pomidorami eksplozja smaków jest gwarantowana! Połączenie: szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta, aromatycznych przypraw i znakomitego mięsa indyka mówi samo za siebie....
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Kremkalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.
Przepis na spaghetti bolognese przywiozłam z Włoch i chociaż to bardzo znane tam danie, każda gospodyni pilnie strzeże swojego sposobu na pyszne spaghetti bolognese. Odkąd spróbowałam je ugotować po powrocie do Polski, spaghetti bolognese to ulubione danie moich domowników!
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.