Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Prosta zupa gulaszowa

print Drukuj
Prosta zupa gulaszowa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.7

6 ocen

Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.

składniki
  • mięso wieprzowe - 1 kg
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • mały seler
  • por
  • cebula - 2 duże
  • ziemniaki średniej wielkości - 4 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • smalec - 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier do smaku
sposób przygotowania

Jak ugotować prostą zupę gulaszową?

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i zrumienić na rozgrzanym smalcu.
  2. Zrumienione mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć rozdrobnione jarzyny, często mieszając.
  3. Podsmażyć cebule i por, gdy się zeszklą, przełożyć do garnka wraz z pozostałym tłuszczem. Zalać składniki wodą i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki i dalej gotować.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić papryką.

Oczywiście zupa gulaszowa może być przyprawiona na bardziej ostro, ale to już zależy od twoich preferencji. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.7
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!