Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zupa pomidorowa - krem z pomidorów

print Drukuj
Zupa pomidorowa - krem z pomidorów

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Pyszna zupa krem z pomidorów - moja ulubiona zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Przygotowując tę zupę, zamiast cukru dodaję czasami więcej marchewki - jest równie słodka a troszkę zdrowsza:). Krem z pomidorów najlepiej smakuje z listkami świeżej bazylii i tak też podaję: z kroplą śmietany i listkami bazylii.

składniki
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
sposób przygotowania

Zupa pomidorowa - krem z pomidorów:

  1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.
  2. Szalotkę, czosnek, marchewkę - obieramy i siekamy.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę i dusimy przez ok 5 minut. Posypujemy cukrem i i jeszcze chwilkę dusimy.
  4. Dodajemy koncentrat, pomidory, wlewamy bulion. Od momentu wrzenia gotujemy przez ok 13 min.
  5. Dodajemy śmietanę i bazylię, gotujemy jeszcze przez ok 2 min a następnie dokładnie miksujemy zupę.
  6. Po zmiksowaniu przecedzamy przez dość gęste sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - krem z pomidorów na pewno zasmakuje każdemu :)

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!