Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wigilijna zupa rybna

print Drukuj
Wigilijna zupa rybna

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Wigilijna zupa rybna nie jest najbardziej tradycyjną świąteczną zupą - w tym rankingu zdecydowanie wygrywa barszcz czerwony i zupa grzybowa. W te święta proponuje zaskoczyć pyszną i zdrową wigilijną zupą rybną! Wigilijna zupa rybna jest łatwostrawna, odżywcza, niskokaloryczna, dlatego polecam ją osobom dbającym o linię jak i osobom z chorobami przewodu pokarmowego. Dzięki wigilijnej zupie rybnej te święta mogą być smaczne nawet dla osób na "diecie"

składniki
  • Głowa i ogony karpia po 2 sztuki
  • Woda 1,5 l
  • Marchew 1 sztuka
  • Pietruszka 1 duża sztuka
  • Seler kawałek
  • Por, biała część 1 sztuka
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Lubczyk 1 gałązka świeżego
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Sól morska
  • Jajka 2 sztuki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania

I przepis na wigilijną zupę rybną

  1. Cebulę przekroić na pół i opiec nad palnikiem kuchenki
  2. Warzywa umyć i obrać
  3. Następnie przygotowane warzywa i cebulę zalać wodą dodać świeże zioła - przygotować bulion Gotowy bulion powinien być mocno esencjonalny - opcjonalnie można dodać domowej roboty kostki warzywne
  4. Do bulionu dodać oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony
  5. dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około 30 minut (zupa powinna się gotować delikatnie)
  6. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą morską - odcedzić
  7. Marchewkę rozdrobnić widelcem, obrać głowy i ogony karpi
  8. Następnie marchewkę i białe mięso z ryb dodać do zupy.
  9. Z jajek i mąki przygotować ciasto na lane kluseczki.
  10. Wbić jajka do miseczki, dodać najpierw 2 łyżki mąki, wymieszać trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę.
  11. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypać odrobinę mąki - dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
  12. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i wlać ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę.
  13. Gotować około 3 minuty
  14. Jogurt wymieszać z odrobioną zupy, dolać do bulionu, kiedy zupa lekko przestygnie.
  15. Doprawić zupę sokiem z cytryny

Zupę rybną podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, obowiązkowo w dużej ilości! :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!