Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Żurek wielkanocny

print Drukuj
Żurek wielkanocny

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.

składniki
  • żurek w butelce (pół butelki)
  • żurek w torebce
  • pętko kiełbasy wiejskiej
  • kawałek boczku wędzonego
  • 40 dag schabu z kostką pokrojonego w cienkie plastry
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka śmietany
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • liście laurowe
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Żurek wielkanocny najlepiej smakuje w pierwszy dzień Świąt podczas śniadania.

  1. Do bulionu (woda i kostki rosołowe) dodajemy: schab, pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, namoczone i pokrojone grzyby, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i pokrojony drobno czosnek. Gotujemy ok. 15 minut.
  2. Pokrojone dowolnie jarzyny (ziemniaki również) wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy cebulę w całości i dalej gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  3. I na koniec to co najważniejsze, czyli nasz żurek i ten w butelce i ten w proszku. Dodajemy do zupy, zaprawiamy śmietaną, dodajemy majeranek i gotujemy żurek nie dłużej niż 10 minut.

Pyszny żurek gotowy
Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!