Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

print Drukuj
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

4 oceny

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.

składniki
  • Buraki 1 kg
  • Grzyby suszone ok. 50g
  • Cebula 2 sztuki (po 1 do farszu i barszczu)
  • Marchew 2-3 sztuki
  • Pietruszka 1-2 sztuki,
  • Seler kawałek
  • Por biała część
  • Sok z cytryny 1 - 1½ cytryny
  • Jajko (można pominąć) 1 sztuka
  • Mąka gryczana 1  szklanka
  • Skrobia ziemniaczana / mączka z tapioki 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki oleju (po 2 do farszu i barszczu i 1 do ciasta)
  • Wrzątek ok. 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Miód 1 łyżeczka 
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Majeranek 1 łyżka majeranku
  • Sól morska, czarny pieprz do smaku
sposób przygotowania

A teraz przepis na barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

  1. Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady higieny - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" glutenem
  2. Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na noc
  3. Namoczone grzyby gotować (ok. 1 godz. na małym ogniu), do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem szczypty soli
  4. Następnie odcedzić pozostawiając wywar - grzyby zachować do przygotowania farszu do uszek
  5. Posiekać drobno cebulkę, na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebulkę aż się zrumieni
  6. Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz usmażoną cebulę włożyć do garnka zalać 2 litrami
  7. zimnej wody,
  8. Dodać ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i bulion stanie się esencjonalny (ok. 1 godz.).
  9. Gotowy bulion przecedzić przez gęste sito do dużego garnka, w którym będziesz gotować barszcz.
  10. Buraki umyć, obrać i pokroić w cząstki, przepuścić przez sokowirówkę - zachować sok
  11. Resztki z buraków zalać niewielką ilością wrzątku (tak, żeby woda przykryła tylko powierzchnie), dodać miód (można pominąć), szczyptę soli i gotować ok. 15 min. na małym ogniu - następnie przecedzić
  12. Do garnka z bulionem warzywnym dodać przecedzony przez gęste sito wywar: z buraków i grzybów.
  13. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z majerankiem, a następnie dodać do wywaru
  14. Doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem
  15. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
  16. Pod koniec gotowania dolać świeży sok z buraków i sok z cytryny lub kwas buraczany
  17. Doprowadzić do wrzenia - powinien lekko zabulgotać i zdjąć z ognia (nie gotować!!!)
  18. Następnie należy wykonać farsz:
  19. Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć drobno posiekaną cebulę
  20. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i chwilę smażysz, mieszając
  21. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
  22. Wystudzić i zmielić w maszynce lub malakserze (opcjonalnie dodać jajko) - dokładnie wymieszać
  23. Następnie należy przygotować ciasto na uszka bezglutenowe:
  24. Suche składniki wymieszać, dodać wrzątek i zagnieść ciasto jak na pierogi, stopniowo dolewając wodę - ciasto musi być elastyczne i zwięzłe
  25. Z ciasta uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło
  26. Ciasto cienko rozwałkować i pokrywać małe kółka (np. za pomocą małego kieliszka).
  27. Na środek każdego kawałka ciasta za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz grzybowy
  28. Złożyć ciasto po przekątnej na pół, dokładnie skleić ze sobą brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, żeby stworzyć uszko
  29. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie, wrzucając partiami na wrzątek
  30. Wybierać łyżką cedzakową, zaraz po tym, jak wypłyną na wierzch
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!