Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Oryginalna caldo verde

print Drukuj
Oryginalna caldo verde

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Jak się okazuje, nie ma jednego, oryginalnego przepisu na caldo verde w Portugalii, jak u nas nie ma jednego przepisu na bigos, każda gospodyni robi go na swój sposób. Podobnie jest z caldo verde. Także tytuł jest trochę ironiczny :) W każdym razie polecam mój przepis na caldo verde.

składniki
  • woda - półtora litra
  • kiełbasa chorizo - 25 dag
  • jarmuż - pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek - odrobina
sposób przygotowania

Przepis na zupę caldo verde prosto z Portugalii:

  1. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, z chorizo usunąć skórę - wszystko włożyć do garnka do kładając obrane ząbki czosnku (całe).
  2. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków.
  3. Wyjąć ziemniaki, czosnek oraz kiełbasę. Ziemniaki z czosnkiem ugnieść na puree, a kiełbasę pokroic na plasterki.
  4. Posiekać jarmuż i dodac do zupy wraz z ziemniakami z czosnkiem oraz kiełbasą.
  5. Gotować całość ok. 6 minut, posolić i popieprzyć. Na koniec gotowania dodac kilka kropel oliwy z oliwek.

Pyszna caldo verde gotowa.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!