Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Drożdżowy placek z truskawkami i kruszonką

print Drukuj
Drożdżowy placek z truskawkami i kruszonką

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

1 ocena

Najlepsze drożdżówki są z jabłkami i truskawkami. Mój placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką powala wszystkich na kolana. Rośnie jak szalony, jest pyszny i chrupie kruszonką w zębach. Takie ciasto z truskawkami to ja rozumiem. Mniam...

składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki i 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,25 kostki masła masła
  • 5 dag drożdży 
  • Kruszonka:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła 
  • 1 kg truskawek
sposób przygotowania

Placek drożdżowy z truskawkami:

  1. Do ciepłego mleka dodaję odrobiną cukru i drożdże. Dokładnie rozcieram i odstawiam w ciepłe miejsce.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję roztopione masło i cukier waniliowy. Ciasto zarabiam ręką i dodaję stopniowo wcześniej rozrobione drożdże. Zagniatam ciasto długo, aż do momentu odklejania się od rąk. Ciasto zostawiam w misce pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Jak ciasto wyrośnie przekładam je do blaszki, dodaję suche truskawki i posypuje kruszonką (mąka, cukier i masło dobrze wyrobione i pokruszone).
  4. Ciasto pieczemy w piekarniku 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!