Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Fasolka po bretońsku - prosty przepis

print Drukuj
Fasolka po bretońsku - prosty przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

16 ocen

Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Po odpowiednim przygotowaniu fasolka po bretońsku nie powoduje wzdęć, więc trzeba korzystać i wcinać.

składniki
  • 50 dag fasoli typu Jaś
  • 25 dag wędzonego boczku 
  • 50 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku, przepis:

  1. Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na noc.
  2. Następnego dnia fasolę odcedzić, włożyć do garnka i zalać wodą i gotować do miękkości fasoli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  4. Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć 4 łyżki fasoli i rozgnieść łyżką na miazgę.
  5. Do fasoli dodać zmiażdżoną fasolę, koncentrat pomidorowy, podsmażony boczek i kiełbasę. Doprawić przyprawami i całość zagotować. Posypać potrawę mąką i gotować przez 10 minut mieszając.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa, smacznego!
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!