Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

print Drukuj
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 11
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.4

9 ocen

Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulinarnej. to pyszny prezpis na fasolkę z boczkiem i kiełbasą, czyli fasolka po bretońsku w najlepszej odsłonie. Polecam, bo pyszne :)

składniki
  • 1kg fasoli biała Jaś 
  • kostka bulionowa z wędzonką
  • 30 dag kiełbasy toruńskiej
  • 250 dag boczku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli)
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku - sprawdzony przepis:

  1. Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc - pozwoli nam to uniknąć wzdymania, co fasolka po bretońsku czasem powoduje :)
  2. Nazajutrz odcedzamy, zalewamy nową wodą , dodajemy kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli ( ok 1-1,5h)
  4. Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę,czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek.Następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.Całość dodajemy do fasolki.
  5. Doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz przyprawami.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa - smacznego! 
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.4
Liczba porcji 11
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!