Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wspomnieniowa fasolka po bretońsku

print Drukuj
Wspomnieniowa fasolka po bretońsku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W dzisiejszej kuchni fasolka po bretońsku jest podawana raczej rzadko a przecież jej walory smakowe oraz odżywcze są warte spróbowania.

składniki
  • 2 puszki fasoli 
  • 20 dag kiełbasy toruńskiej
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • pieprz,sól,majeranek
sposób przygotowania
  1. Fasolka po bretońsku - etapy przygotowania:
  2. Do garnka wlewam fasolę z puszek i zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu. 
  3. Wędlinę i boczek oraz filet z kurczaka kroję w kostkę i przysmażam na patelni. Wrzucam do garnka. 
  4. Cebulę kroję i przysmażam na maśle. 
  5. Wszystko mieszam, doprawiam koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa - smacznego!
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!