Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

print Drukuj
Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6

22 ocen

Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)

składniki
  • 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
  • 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
  • 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce 
  • 1/2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek korzenia selera
  • 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g surowego wędzonego boczku 
  • 15 g masła 
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru 
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
sposób przygotowania
  1. Najlepsza fasolka po bretońsku według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
  2. Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
  3. Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
  4. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
  5. Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
  6. Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
  7. Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
  8. Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
  9. Fasolka po bretońsku Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!