Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Gołąbki babci Hani

print Drukuj
Gołąbki babci Hani

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5

4 oceny

Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęboko w pamięci. Przepis na gołąbki mojej babci Hani jest prosty, ale gołąbki wychodzą super smaczne:)

składniki
  • 1 główka białej kapusty (specjalnie na gołąbki)
  • 1 szklanka ryżu
  • 40 dag mielonej wieprzowiny (od szynki)
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
sposób przygotowania

Gołąbki Babcia robiła tak:

  1. W 2 szklankach osolonej wody gotujemy ryż, jak lekko zmięknie zamykamy szczelnie i zostawiamy aby się uparował.
  2. Obgotowujemy w tym czasie główkę kapusty i zdejmujemy z niej pojedynczo liście.
  3. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, uparowany ryż, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Takim farszem napełniamy liście i zawijamy.
  4. Gotowe gołąbki (no prawie gotowe) wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy przyprawy również sól i pieprz.
  5. Po godzinie gotowania dodajemy przecier pomidorowy i mąkę. Gotujemy jeszcze chwilkę i gołąbki babci Hani podajemy na stół.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!