Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Gołąbki domowe

print Drukuj
Gołąbki domowe

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Kto z nas nie lubi domowych potraw, takich, jak np. gołąbki? Idę o zakład, że wszyscy lubią :) Pomimo, że pracochłonną potrawą są gołąbki. Lubimy je i za każdym razem jak zjadamy kolejny kęs to przypominamy sobie dziecięce lata i gołąbki naszej mamy lub babci. Życzę wam udanych gołąbków i smacznego.

składniki
  • 1 kapusta (dość duża)
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 0,4 kg mielonej wieprzowiny od szynki
  • 1 jajko
  • 1 kostka rosołowa 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku z lidla
  • mąka
sposób przygotowania

Domowe gołąbki według mojego przepisu:

  1. Gotujemy wodę z solą w dużym garnku i zanurzamy w niej kapustę. W miarę upływu czasu wierzchnie liście będą miękkie i należy je stopniowo zdejmować i wystudzić.
  2. Do miski wkładamy nasze mięso i dodajemy ryż (ugotowany al dente), wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i nasz farsz nakładamy na wystudzone liście kapusty.
  3. Zawijamy je następnie w koperty i układamy ciasno w garnku. Gotowe gołąbki zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól, pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy 1,5-2 godziny.
  4. Po tym czasie wlewamy przecier i zaprawiamy mąką (1 łyżka mąki na szklankę zimnej wody).
  5. Gołąbki podajemy na gorąco z dodatkiem ziemniaków.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!