Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ulubione gołąbki

print Drukuj
Ulubione gołąbki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest zbyt mała na gołąbki, ale już późniejsza nadaje się świetnie i gołąbki są wówczas najsmaczniejsze.

składniki
  • 2 główki młodej i dużej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ryżu
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 kostki rosołowe
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • odrobina bazylii do sosu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 koncentrat pomidorowy
sposób przygotowania

Jak robimy gołąbki:

  1. Aby wykonać gołąbki kilka czynności musimy wykonać prawie w tym samym czasie. Najpierw w lekko posolonej wodzie obgotowujemy do obie kapusty i systematycznie zdejmujemy wierzchnie liście. Odstawiamy liście do wystudzenia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W tym celu mieszamy mięso mielone z uparowanym wcześniej ryżem (2 szklanki ryżu zagotowujemy w 4 szklankach osolonej wody), jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Następnie na każdy liść nakładamy 2 łyżki stołowe farszu i zawijamy koperty.
  4. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem (2 kostki rosołowe zagotowane z 4 litrami wody) i gotujemy 30-40 minut.
  5. Do garnka dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę bazylii.
  6. Na koniec dodajemy koncentrat i sos zaprawiamy mąką.
  7. Po 15 minutach od zaprawienia sosu gołąbki są gotowe.

 

Smacznego życzę!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!