Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Gołąbki z pieczarkami

print Drukuj
Gołąbki z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak również gołąbki z dodatkiem pieczarek. Takie gołąbki dobrze komponują się w zestawie i podnoszą walory smakowe potrawy.

składniki
  • 1 biała kapusta 
  • 1 szklanka ryżu
  • 25 dag mielonej wieprzowiny (biodrówki)
  • 30 dag pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 śmietana
  • 1 łyżka mąki pszennej
sposób przygotowania

Gołąbki z pieczarkami:

  1. W osolonej wodzie obgotowujemy kapustę do miękkości wierzchnich liści i stopniowo je zdejmujemy. Liście studzimy (możemy odkroić zgrubiałe łodyżki).
  2. Parujemy ryż w 2 szklankach osolonej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Teraz czas na farsz. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, wypłukane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki, połowę posiekanej natki pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Każdy liść dość obficie faszerujemy nadzieniem mięsno - pieczarkowym i zawijamy.
  5. Gołąbki układamy ściśle w garnku i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy ok. godzinę podlewając wodą i dodając przyprawy, pokruszone suszone grzyby i sos sojowy.
  6. Gołąbki można podać ze śmietaną. Gołąbki odmienne niż tradycyjne, ale równie smaczne. 

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!