Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Karp smażony na maśle klarowanym

print Drukuj
Karp smażony na maśle klarowanym

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

11 ocen

Smażony karp najlepiej smakuje oczywiście na wigilię. Tajemnicą sukcesu tego dania jest nie za duża ryba oraz dobrej jakości masło. Smażony karp może być naprawdę bardzo smacznym daniem. Spróbuj karpia smażonego na maśle klarowanym!

składniki
  • filety ze skórą lub dzwonka świeżego karpia
  • masło klarowane lub ewentualnie olej do smażenia
  • mąka
  • sól, pieprz
  • mleko – do moczenia karpia (opcjonalnie)
sposób przygotowania

Jak zrobić karpia smażonego na klarowanym maśle?

  1. Oczyść rybę, oskrob łuski, następnie umyj i osusz dokładnie karpia.
  2. Jeżeli masz całego karpia podziel go na dzwonka krojąc w poprzek dużym ostrym nożem.
  3. Gotowe, osuszone dzwonka dokładnie posól oraz popieprz i obtocz w mące.
  4. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło.
  5. Karpia smaż około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania smakowitej złocistej chrupiącej skórki.

Jeżeli dysponujesz dużym karpiem, namocz przez godzinę pokrojoną rybę w mleku. dzięki temu karp smażony na klarowanym maśle będzie delikatny i nie będzie miał aromatu jeziora.  Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!