Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Królewski makowiec

print Drukuj
Królewski makowiec

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

3 oceny

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)

składniki
  • na ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • gotowa masa makowa w puszce.
  • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
  • polewa czekoladowa
sposób przygotowania

Oto królewski makowiec, ulubiony w mojej rodzinie. Robimy go tak:

 

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, śmietany i żółtka zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy prostokątny placek i wykładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy masę makową.
  2. Na masę wykładamy nasze bakalie (rozdrobnione i wymieszane z ubitym na sztywno białkiem z łyżeczką cukru).
  3. Ciasto pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ciasto możemy polać gotową polewą czekoladową.

Prawda, ze prosty przepis na makowiec? To do dzieła!

Smacznego.

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!