Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Makowiec z jabłkami

print Drukuj
Makowiec z jabłkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.

składniki
  • pół kg maku
  • pół kg cukru pudru
  • 14 łyżek kaszy manny
  • ok. 1 kg winnych jabłek
  • 12 jajek
  • margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku
sposób przygotowania
  1. Mak gotujemy na mleku, odciskamy i mielimy jakieś 3 razy.
  2. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
  4. Dalej dodajemy kaszę mannę, jabłka, mak i proszek do pieczenia.
  5. Do masy makowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
  6. Gotową masę wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej pergaminem.
  7. Makowiec z jabłkami pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po wystudzeniu makowiec posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!