Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Makowiec - strucla

print Drukuj
Makowiec - strucla

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

3 oceny

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.

składniki
  • ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • niepełna szklanka mleka
  • opakowanie cukru waniliowego.
  • masa makowa:
  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki miodu
  • sok z całej cytryny
  • rodzynki
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • 3 rozgniecione goździki
  • kilka kropel aromatu migdałowego
sposób przygotowania

W pierwszej kolejności zajmujemy się ciastem.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy rozrobione wcześniej drożdże, dodajemy ubite białka, mąkę, cukier waniliowy i długo wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Teraz kolej na masę makową:
Wypłukany mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min., następnie odcedzamy i mielimy 3 razy. Do maku dodajemy: podgrzany miód, bakalie, sok z cytryny, przyprawy i aromat migdałowy, Wszystko dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy prostokąty, smarujemy je masą makową i zawijamy.

Strucle pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Makowiec przygotowany własnoręcznie smakuje o wiele lepiej, niż kupowany, więc zakasujemy rękawy :)
Smacznego!

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!