Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
W pierwszej kolejności zajmujemy się ciastem.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy rozrobione wcześniej drożdże, dodajemy ubite białka, mąkę, cukier waniliowy i długo wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Teraz kolej na masę makową:
Wypłukany mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min., następnie odcedzamy i mielimy 3 razy. Do maku dodajemy: podgrzany miód, bakalie, sok z cytryny, przyprawy i aromat migdałowy, Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy prostokąty, smarujemy je masą makową i zawijamy.
Strucle pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
Makowiec przygotowany własnoręcznie smakuje o wiele lepiej, niż kupowany, więc zakasujemy rękawy :)
Smacznego!
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa