Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Makowiec drożdżowy

print Drukuj
Makowiec drożdżowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

2 oceny

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.

składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła
  • 10 dkg drożdży
  • 0,75 szklanki mleka
  • kilka kropli esencji arakowej
  • sok z połowy cytryny
  • margaryna do smarowania
  • masa makowa:
  • pół kg maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • esencja migdałowa
  • paczka bakalii
sposób przygotowania

Makowiec drożdżowy przygotowuje się tak:

  1. Najpierw należy przygotować masę makową. W tym celu należy mak zalać wrzątkiem, wypłukać co zbędne, znowu zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć, najlepiej przez sitko. Przecedzony mak mielimy trzy razy w maszynce do mięsa.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do maku. Dodajemy też masło roztopione w rondelku i esencję arakową. Na koniec do masy makowej dodajemy bakalie.
  3. Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sitko i odsypujemy trochę, aby dodać do niej pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Roztrzepujemy białka i odstawiamy w chłodne miejsce, w tym czasie ubijamy z cukrem żółtka i dodajemy resztę ciepłego mleka. Masę żółtkową połączoną z sokiem z cytryny dolewamy do mąki w misce, dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy długo, posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, wykładamy na każdy placek masę makową i zwijamy strucle.
  6. Makowce zawijamy w pergamin dość ciasno (ok. 1-2cm luzu) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni jakieś 40 - 50 minut.


Smacznego :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!