Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Młoda kapusta przepis

print Drukuj
Młoda kapusta przepis

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0

2 oceny

Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.

składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 30 dag kiełbasy grubomielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu
sposób przygotowania

Młoda kapusta krok po kroku:

  1. Wypłukaną kapustę dość drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą (2 szklanki). Kapustę dusimy na małym ogniu i dodajemy do niej: utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli i pieprzu. Dusimy wszystko do momentu, aż kapusta zmięknie (ok. 20 minut).
  2. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Młoda kapusta smakuje podawana na gorąco, najlepiej z dodatkiem uprażonej bagietki.
  4. Uwaga! Pierwszą kapustę najlepiej gotować 10 minut w wodzie, potem tę wodę odlać i wlać świeżą przegotowaną.

 

Młoda kapusta gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!