Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowe ogórki małosolne

print Drukuj
Domowe ogórki małosolne

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

3 oceny

Wprawdzie do sezonu na ogórki jeszcze chwila, ale widziałem już ogórki gruntowe na rynku i dlatego przypominam przepis na ogórki małosolne. Ja już ogórki małosolne zrobiłem, a Wy kiedy zrobicie pierwsze w tym roku ogórki małosolne? :)

składniki
  • 3 kg małych ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • woda
sposób przygotowania

Domowe ogórki małosolne:

  1. Umyte ogórki wkładamy do naczynia z kamionki.
  2. Dodajemy do środka koper, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych oraz pokrojone ząbki czosnku.
  3. Ogórki zalewamy wcześniej przygotowaną solanką w stosunku: 1l zimnej wody = 1 łyżka soli.
  4. Przykrywamy naszą kamionkę dużym talerzem i zostawiamy ogórki w spokoju minimum 4 dni. Najlepsze ogórki małosolne  są po tygodniu. 

I powiem tak, nie ma jak domowe ogórki małosolne do wódeczki :)

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!