Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ogórki małosolne dla każdego

print Drukuj
Ogórki małosolne dla każdego

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0

10 ocen

Jak od dawna wiadomo, istota tkwi w prostocie. Najlepsze więc na świecie są dania i przystawki proste. Stąd pomysł na ogórki małosolne. Ogórki małosolne to nieskomplikowana przystawka dla każdego z nas, a ile w tym radości z jedzenia to każdy wie. Ogórki małosolne to doskonała przystawka do dań grillowych, ale też do kanapek.

składniki
  • 2 kg świeżych ogórków 
  • 2 ząbki czosnku
  • koper
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • woda
sposób przygotowania

Ogórki małosolne:

  1. Ogórki małosolne  są najlepsze jak się je zaleje zimną wodą z solą, rozpuszczone w stosunku 1 litr wody + 2 łyżki soli.
  2. Ogórki wrzucamy do słoika (oczywiście wypłukane), dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, koper i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.
  3. Najlepsze ogórki małosolne  są po około 4 dniach.

A na koniec już tylko czysta konsumpcja i mlaskanie językiem.
Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!