Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Placki z jabłkami i śmietaną

print Drukuj
Placki z jabłkami i śmietaną

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

3 oceny

U Babci zawsze można było zjeść pyszne placki z jabłkami, a często dodawała do nich śmietanę i wtedy placki z jabłkami smakowały naprawdę wybornie. Tak pamiętam dom babci - pachnący racuchami. Placki z jabłkami mojej Babci były wyśmienite . Ja najlepiej lubiłem, gdy placki z jabłkami były gorące prosto z patelni, a w miseczce była chłodna śmietana - niebo w gębie!

składniki
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki dowolnej mąki pszennej
  • 6 jabłek winnych lub kwaśnych
  • połowa cytryny
  • olej 
  • śmietana 18%
sposób przygotowania

Placki z jabłkami są proste w przygotowaniu:

  1. Do mleka dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę (lejącą).
  2. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  3. Na rozgrzany olej wlewamy dużą łyżką ciasto z jabłkami i smażymy na rumiano na obie strony.
  4. Gotowe placki z jabłkami studzimy i przy podawaniu polewamy sobie śmietaną.

Placki z jabłkami są wtedy naprawdę smaczne.

Smacznego życzę!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!