Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na śledzie po kaszubsku

print Drukuj
Przepis na śledzie po kaszubsku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.3

6 ocen

Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!

składniki
  • śledzie małosolne - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
  • olej - ½ l
  • cukier
  • sól
  • liście laurowe - 2
  • goździki - 8 sztuk
  • ziele angielskie - 8 ziaren
sposób przygotowania

Jak przygotowujemy śledzie po kaszubsku na wigilię?

  1. Śledzie moczymy w wodzie.
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce. Wykładamy ją do garnka lub na patelnię zalewamy całym olejem i smażymy.
  3. Dodajemy koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i smażymy dalej aż cebula będzie miękka. Następnie studzimy sos.
  4. Na każdym płacie układamy po łyżce sosu, zawijamy i spinamy wykałaczką i w bok każdego śledzia wkładamy po łyżeczce sosu.
  5. Wszystkie zawijane śledzie wykładamy w pojemnik  i zalewamy całym sosem.

Śledzie po kaszubsku należy schłodzić i podawać na zimno. Lepiej jest zrobić ich większą porcję, gdyż zwykle szybki znikają z wigilijnego stołu! Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!