Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Duszone żeberka w miodzie

print Drukuj
Duszone żeberka w miodzie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

6 ocen

Duszone żeberka w miodzie są zawsze sygnałem nadejścia zimniejszych dni. Zawiesista miodowa marynata i delikatne bardzo miękkie mięso dostarczają wprawdzie sporo kalorii, ale też co najmniej tyle samo wyjątkowych doznań smakowych! Duszone żeberka w miodzie to prawdziwy przysmak!

składniki
  • żeberka wieprzowe - 1 kg
  • ostra papryka - 1 czubata łyżeczka
  • majeranek - 2-3 łyżki
  • płynny miód - 3 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 3-4 łyżki
  • woda - 2-3 łyżki
sposób przygotowania

A oto przepis na duszone żeberka w miodzie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Dokładnie wymieszaj olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kawałki mięsa dokładnie obtocz w marynacie.
  4. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki (na noc).
  5. Na dużej patelni rozgrzej 2 -3 łyżki oleju, ułóż mięso kością do góry i obsmaż aż się lekko przypieką.
  6. Następnie przewróć mięso kością do dołu, wylej pozostałą marynatę, posyp majerankiem, zmniejsz płomień, przykryj garnek i duś mięso przez ok. 1-1,5 h.
  7. Jeżeli żeberka przylegają zbyt mocno do dna, podlej kilka łyżek wody, żeby się nie przypaliły.

Duszone żeberka w miodzie są najsmaczniejsze jeżeli przygotowujemy je z kością. Dzięki duszeniu, mięso bardzo łatwo się od niej oddziela i ma wyjątkowy smak. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!