Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Żeberka w marynacie miodowej

print Drukuj
Żeberka w marynacie miodowej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Żeberka w marynacie miodowej to prawdziwy rarytas. Słodycz miodu, przełamana musztardą pieprzem i podbita mocnym smakiem czosnku to doskonała marynata do pieczonych żeberek. Żeberka w marynacie miodowej według mojego przepisu są proste, a efekt jest doskonały. Polecam!

składniki
  • żeberka - 600g
  • czosnek - 2 ząbki
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • olej
sposób przygotowania

A oto jak przygotowuję żeberka w marynacie miodowej:

  1. Z czosnku, miodu, musztardy i pieprzu przygotowuję dosyć gęstą marynatę.
  2. Dokładnie wysmarowuję nią żeberka, a następnie przykrywam i odstawiam na co najmniej 1h.
  3. Układam w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, solę i posypuję majerankiem.
  4. Podlewam odrobiną oleju i wody, wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekam pod przykryciem ok. 40min.
  5. Następnie odkrywam i zapiekam ok. 15-20min, aż żeberka nabiorą złocistego koloru i zmiękną.

Żeberka w marynacie miodowej są proste. Warto starannie przygotować marynatę i pamiętać o odkryciu naczynia pod koniec pieczenia. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!