Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zupa kurkowa

print Drukuj
Zupa kurkowa

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Gdy sezon na kurki, to zupa kurkowa musi być. Zupa z kurek to moja ulubiona zupa grzybowa, dlatego gdy tylko kurki pojawią się to przepis na zupę kurkową jest od razu w użyciu. Polecam sprawdzony przepis na zupę kurkową.

składniki
  • 30 dag kurek
  • porcja kurczaka na rosół lub 2 skrzydełka
  • włoszczyzna 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 ml śmietany
  • ząbek czosnku
  • pęczek kopru
  • pieprz
  • sól
sposób przygotowania

Zupa kurkowa - najlepsza zupa grzybowa:

  1. Przygotowujemy bulion: mięso lub skrzydełka zalewamy wodą, wystarczy około litra wody. Teraz musimy zagotować i odszumować.
  2. Włoszczyznę musimy zetrzeć na grubej tarce, a czosnek przeciskamy na prasce. Dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem. Jeśli ktoś dodaje, to może dodać kostkę drobiową, ale ja wolę np. lubczyk.
  3. Kurki myjemy i kroimy. Razem z pokrojoną cebulą smażymy kurki na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości.
  4. Kroimy ziemniaki w kostkę i wraz z kurkami z patelni dodajemy do zupy. Gotujemy całość, aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec zupę zabielamy śmietaną i mamy wspaniale pachnąca lasem pyszną zupę, jaką jest zupa kurkowa.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!