Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwierzęcych. Dzieje się tak dlatego, że gęsi nadal hodowane są w tradycyjny sposób, czyli pasą się na świeżym powietrzu. Na świętego Marcina najlepsza gęsina – to przysłowie gości w rodzimej tradycji od wieków, a pieczona gęś to idealne danie na późną jesień.
Gęś pieczona - jak upiec udka gęsie:
Jak zrobić jabłkowe puree:
Gęś pieczona najlepiej smakuje, gdy podajemy ją z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Smacznego!
Czas: przygotowane 90 min, macerowanie – min. 6 godzin
Gęś pieczona w całości według mojej babci
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa