Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowe gofry

print Drukuj
Domowe gofry

Fotolia.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.1

50 ocen

Wiele czasu upłynęło, zanim trafiłem na właściwy przepis na gofry. Lubię, żeby były dość masywne i chrupiące. Pierwsze były za gumowe, drugie za cienkie, aż w końcu trafiłem na właściwy przepis na gofry i są w sam raz. Oto mój przepis na gofry i chętnie się nim podzielę.

składniki
  • 0,5 l mleka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ kostki masła extra
  • olej
sposób przygotowania

Najlepsze wg mnie gofry:

  1. Do miski wlewam mleko i dodaję do niego roztrzepane żółtka.
  2. Następnie wsypuję cukier i sól oraz roztopione i wystudzone masło.
  3. Wszystko dokładnie miksuję i dodaję stopniowo przesianą przez sitko mąkę.
  4. Na koniec do masy gofrowej dodaję ubitą na sztywno pianę z białek i mogę już piec gofry w gofrownicy. Nie zapominajcie o tym, żeby gofrownicę wysmarować olejem bo inaczej gofry będą przywierać.
  5. Ja gofry lubię najlepiej z konfiturą z wiśni, odrobiną swojskiej bitej śmietany i polewą czekoladową.

Moje gofry to prawdziwy rarytas :)

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.1
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!