Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Łosoś pieczony w folii z ziołami

print Drukuj
Łosoś pieczony w folii z ziołami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :) 

składniki
  • 6 niedużych filetów z łososia 
  • 2 ząbki czosnku
  • utarta na tarce skórka z połowy cytryny
  • sok z cytryny
  • zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, rozmaryn (wszystko najlepiej świeże)
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

Łosoś pieczony w folii, tak się go robi:

  1. Wszystkie zioła i czosnek umieścić w naczyniu i dolać odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko dobrze zmiażdżyć i pozostawić na chwilkę.
  2. Filety z łososia opłukać zimną wodą i osuszyć. Następnie każdy kawałek ryby posolić i opieprzyć.
  3. Blachę wyłożyć pergaminem i nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Do tak rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze kawałki łososia wysmarowanego przyprawami i zawinąć każdy osobno w folię aluminiową.
  4. Filety piec ok. 15 minut w folii i po tym czasie otworzyć folię i podrumienić jakieś 3 minuty.
  5. Możemy podawać z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!