Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

print Drukuj
Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.

składniki
  • 40 dag łososia
  • 1 cytryna
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
sposób przygotowania

Żeby łosoś pieczony, trzeba go dobrze wybrać, przy kupowaniu. Sparzyłam się kilka razy na łososiu z dyskontów, więc teraz kupuję tylko z wiarygodnych źródeł.

  1. Przyprawy rozgniatam w moździerzu (również sól). Każdy kawałek łososia smaruję odrobiną oleju i obtaczam w przyprawach. Rybę zostawiam na całą noc w lodówce.
  2. Następnego dnia łososia piekę w brytfannie pod przykryciem (folia aluminiowa) przez 20 minut w temperaturze 180- 200°C.
  3. Upieczonego łososia podaję z dodatkiem cytryny.

Łosoś pieczony najlepiej smakuje z sałatką - smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 2
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!