Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pasztet z selera

print Drukuj
Pasztet z selera

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z selera. Zachwycił nawet mięsożerców! Prosty w wykonaniu, tani, zdrowy i przepyszny.... Dodatkowo pasztet z selera świetnie się kroi i rozsmarowuje. Można powiedzieć, że pasztet z selera ma same zalety! Polecam!

składniki
  • Seler 2 sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki  
  • Pieczarki 250 g
  • Jajka 3 sztuki
  • Woda 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • Otręby owsiane 1 szklanka
  • Sól, pieprz (sporo)
  • Majeranek 2 łyżeczki
sposób przygotowania

A jak przygotować pasztet z selera?

  1. Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni
  2. Seler, cebule i czosnek zetrzeć na tarce.
  3. Warzywa dusić na głębokiej patelni z olejem i wodą (ok. godziny),
  4. Dodać przesmażone pieczarki - pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę (masa musi być dobrze odparowana)
  5. Następnie pozostawić masę warzywno-pieczarkowa do ostygnięcia
  6. Dodać jajka i otręby, sól, pieprz i majeranek - krótko zblendować
  7. Formę do pieczenia (keksówkę lub inną) posmarować olejem
  8. Do formy przełożyć masę
  9. Piec w 180°C przez około 1 godzinę
  10. Pasztet wystudzić.

Można jeść!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!