Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Piernik razowy

print Drukuj
Piernik razowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

5 ocen

Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!

składniki
  • Mąka orkiszowa razowa (typ 2000) niecałe 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • Miąższ z 1/2 laski wanilii
  • Woda 2/3 szklanki
  • Jajka 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • Bakalie 1 kubek bakalii, ok. 120 g
sposób przygotowania

I przepis na piernik razowy

  1. Bakalie (np. śliwki, daktyle, rodzynki) pokroić na mniejsze kawałki
  2. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i wymieszać łyżką, nie trzeba miksować
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C
  4. Formę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika
  7. Piec ok. 30–35 minut, aż ciasto będzie gotowe
  8. Najlepiej sprawdzić wbijając patyczek - powinien być suchy

Na zdrowie! :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!