Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na białe szparagi

print Drukuj
Przepis na białe szparagi

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

3 oceny

Szparagi to jedne z pierwszych warzyw pojawiających się wiosną na polskich rynkach. Białe szparagi są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne niż szparagi zielone ale trudniejsze w przygotowaniu. To mój przepis na białe szparagi - pomijając przygotowanie - jest mega łatwy:)

składniki
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • cukier
sposób przygotowania
  1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, obieramy łodygi. Wkładamy do wysokiego garnka i gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez ok 10-15 min
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą i zrumieniamy.
  3. Ugotowane szparagi wykładamy na talerze, polewamy masłem z bułką.

 

Porada: jak przygotować białe szparagi

  1. Szparagi możemy obierać zwykłym nożykiem bez ząbków, obieraczką do warzyw lub użyć specjalnej obieraczki do szparagów
  2. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Robimy to bardzo dokładnie aby nie pozostawić włókien.
  3. Przy młodych szparagach wystarczy odciąć ok 2 cm końcówki, przy starszych do ok. 5 cm.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!