Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Szparagi z boczkiem

print Drukuj
Szparagi z boczkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!

składniki
  • 20 zielonych szparagów
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
sposób przygotowania
  1. Szparagi  myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce, zwiazujemy w pęczek i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą, tak aby główki szparagów nie wystawły, lekko solimy.
  2. Szparagi gotujemy przez ok 10 min, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Każdy szparag zawijamy w plasterek boczku. Możemy też dodać gałązkę rozmarynu.
  4. Smażymy na patelni aż boczek się przyrumieni.
  5. Szparagi  podajemy na gorąco z dipami najlepiej twarozkowo- czosnkowym albo z sosami (polecam) koperkowo- ziołowym).

 

 

Smacznego! Szparagi czekają! :)

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!