Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis

print Drukuj
Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0

5 ocen

Polecam sprawdzony przepis na chrzan. W mojej rodzinie od lat przepis na chrzan jest wykorzystywany, niestety głównie na Wielkanoc, a szkoda, bo warto jeść chrzan cały rok. Szczególnie, ze przygotowanie chrzanu jest proste i jedyna niedogodność związana z domowym chrzanem to łzawienie podczas tarcia. Jednak warto się przemęczyć bo własnoręcznie zrobiony chrzan smakuje całkowicie inaczej niż ten kupowany w sklepie.

składniki
  • kilogram korzeni chrzanu
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

Chrzan na Wielkanoc po prostu musi być, jak inaczej zjeść barszcz na śniadanie, gdy nie ma chrzanu? Po prostu jest to niemożliwe, więc sprawdzony przepis na chrzan to absolutna konieczność. Oto sprawdzony przepis na chrzan:

  1. Obieramy korzenie chrzanu - z kilograma powinno wyjść około trzech do czterech słoiczków smakołyku, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Można przed ścieraniem pomoczyć chrzan, dzięki temu unikniemy płakania podczas tarcia.
  2. Sparzamy starty chrzan, najlepiej na sitku.
  3. Mieszamy z kwaskiem cytrynowym, doprawiamy cukrem oraz solą - według upodobania, warto spróbować, żeby nie przesolić czy też nie posłodzić za bardzo.

Chrzan gotowy, można go teraz przechowywać kilka tygodni w lodówce, ale mówimy o 3 tygodniach nie zaś 9 :)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!