Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Chrzan domowy

print Drukuj
Chrzan domowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

2 oceny

Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :)
A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!

składniki
  • kilo chrzanu
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • sól
  • śmietana 18-stka - gdy chcemy kremowy chrzan
sposób przygotowania

Oto przepis na domowy chrzan:

  1. Ścieramy chrzan na tarce - jak już pisałem na balkonie, generalnie na powietrzu.
  2. Chrzan możemy namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, wtedy będzie jędrniejszy.
  3. Chrzan starty, mieszamy z octem, słodzimy i solimy. Wszystko mieszamy.
  4. Gdy chcemy, żeby chrzan był kremowy i łagodniejszy to dodajemy śmietany, małe opakowanie. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada, bo jeśli chcemy łagodniejszy to więcej śmietany się przyda.

I już, chrzan domowej roboty gotowy. Idealnie pasuje do Śniadania wielkanocnego. Pamiętajmy, żeby dobrze ubić chrzan w słoiczku, dłużej wytrzyma w lodówce.
Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!