Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowy chrzan

print Drukuj
Domowy chrzan

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

7 ocen

Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków konserwujących to samo dobro, jest zdrowy i smaczny. U nas w domu role przy robieniu chrzanu są podzielone, mąż ściera i płacze, a ja robię cała resztę :) Są różne przepisy na chrzan, ale ja mam już od lat sprawdzony przepis i się go trzymam.

składniki
  • 1 kg startego chrzanu
  • duża śmietana 12 procent
  • 3 cytryny
  • sól
sposób przygotowania

Żeby przygotować domowy chrzan nie trzeba wiele:

  1. Najpierw musimy namoczyć chrzan, najlepiej na kilka godzin, dzięki temu unikniemy dużo łez :)
  2. W tzw. międzyczasie, gdy chrzan się moczy, wyciskamy cytryny i cały sok zlewamy, żeby mieć go od razu pod ręką.
  3. Teraz (po 2h moczenia) trzeba obrać chrzan i zaczynamy ścierać, najlepiej na drobno.
  4. Od razu po starciu mieszamy z sokiem cytrynowym, dzięki temu nie ściemnieje.
  5. Dodajemy śmietanę, sól, cukier i ucieramy na gładką masę.

Z podanych składników powinno wyjść około 6 słoiczków. Pyszny domowy chrzan - zdrowe niebo w gębie!

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!