Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wielkanocny chrzan tarty

print Drukuj
Wielkanocny chrzan tarty

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

3 oceny

Chrzan nieobecny na wielkanocnym stole? To jak wesele bez pana młodego :) Po prostu niemożliwe. Chrzan występujący w Polsce to chrzan pospolity, zgodnie z nazwą powszechnie rosnący, więc szkoda nie skorzystać. Dlatego przepis na chrzan tarty trzeba zachować, nie miąć, nie niszczyć, kilka lat będzie służył :)

składniki
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • 300 gram korzenia chrzanu
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

Chrzan przygotowujemy raz dwa, a ile radości przy tym, szczególnie, gdy łzy płyną jak groch :) Ale gdy się popatrzy na skład kupowanego w sklepie to warto się pomęczyć i przygotować chrzan własnoręcznie. A oto sprawdzony przepis na chrzan:

  1. Obrać korzenie chrzanu ( a liście chrzanu pomagają na ból głowy! )
  2. Zetrzeć chrzan na drobnej tarce, a przed tarciem namoczyć w wodzie, dzięki temu tych łez przy obieraniu będzie trochę mniej.
  3. Sok z cytryny dodać od razu po starciu, mamy pewność, ze zachowa doskonałą barwę. Posolić, dodać troszkę cukru.
  4. Żeby przygotować kremowy chrzan i na dodatek nie za ostry, warto dodać śmietanę, trochę cukru i dokładnie utrzeć.
  5. Chrzan domowy włożyć do słoiczków i do lodówki. I zajadać do wszystkiego, a nie tylko na Wielkanoc!

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!