Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na chrzan

print Drukuj
Przepis na chrzan

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

4 oceny

Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się silne opary powodujące łzawienie, ale podobnież można się tego pozbyć namaczając chrzan całą noc w zimnej wodzie. Na pewno pomaga tarcie na świeżym powietrzu. Na pewno chrzan domowy smakuje intensywniej niż kupny.

składniki

0,5 kg chrzanu
1/4 szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

sposób przygotowania

Przepis na chrzan domowy wymaga od nas jedynie samozaparcia przy tarciu, bo reszta jest mega prosta.

  1. Najpierw moczymy chrzan, około godziny.
  2. Myjemy, obieramy korzeń.
  3. Gotujemy wodę z octem, solą i cukrem.
  4. Ścieramy chrzan, można też użyć blendera, ale dla twardzieli jest ścieranie :)
  5. Mieszamy z gorącą zalewą i wkładamy do wyparzonych słoiczków, które zamykamy i stawiamy do góry dnem.

Domowy chrzan gotowy, prawda, że prosty przepis? Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5
Liczba porcji 20
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!