Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Fasolka szparagowa smażona

print Drukuj
Fasolka szparagowa smażona

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Jeśli nie zależy nam na tym, aby nasza fasolka szparagowa była daniem niskokalorycznym, możemy ją po ugotowaniu podsmażyć na patelni. Fasolka szparagowa z czosnkiem, jak dla mnie najlepiej smakuje sama, ale czasami dodaję do niej pietruszkę, dlatego uwzględniłam ją w przepisie. Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem to mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową.

składniki
  • ½ kg fasolki szparagowej (zielonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • ½ kostki masła
  • sól
sposób przygotowania

Fasolka szparagowa to chyba najłatwiejsze warzywo do przygotowania:

  1. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy do momentu gdy będzie lekko miękka.
  2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty (przy pomocy praski) lub bardzo drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i wszystko lekko podsmażamy.
  3. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, doprawiamy solą do smaku i chwilę smażymy.
  4. Fasolka szparagowa gotowa.

Fasolka szparagowa w takiej postaci jest dosyć kaloryczna i warto o tym pamiętać.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 3
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!